Warzywa owocowe cz. 1

Kukurydza. W Małopolsce wschodnio-południowej z dawna uprawiana, jako zboże, w innych częściach kraju dopiero od niedawna, rozpowszechniona, ale coraz więcej ceniona i siewanai. Na ogół wymaga ziemi i wystawy ciepłej i sporo wilgoci. Jest czuła na mróz, darzy się nawet w piaskach, dość wilgotnych i obficie zasilanych. Wymaga obornika, lub kompostu.

Do jedzenia w całości przydatne są odmiany miękkie, jak np. Wczesna francuska biaława, na ziarno zaś, wypróbowana wcześnie dojrzewająca Bydgoska, żółta, szklista. Siać można dopiero około połowy maja, bo czuła jest na najmniejszy przymrozek i czasami ginie po wzejściu, gdy przytrafi się spóźniony szron. Siejemy w rzędy co 60 cm., a na rzędzie co 20 — 25 cm. wtykając ziarna pojedynczo w ziemię palcem (na 4 cm. głęboko w lżejszej ziemi) i ugniatając na nich lekko ziemię.

dochodzenie należności poznań

Udaje się w ziemi pulchnej, pożywnej, dostatecznie wilgotnej, ale bywa i w piaszczystej, lecz dobrze zasilonej. Gdy trochę podrośnie, obsypujemy raz, a ponieważ daje dużo korzeni z dolnej części łodygi, więc obsypana bujnie, rośnie. Po 10 — 12 dniach obsypiemy drugi raz, a wtedy zakwita prędko i w lipcu już daje kolby czyli głąby (zwą je też kaczanami). Dopóki ziarna są młode, zwłaszcza u odmian miękkich, po ugotowaniu są smaczne do jedzenia, z masłem. Gotuje się całe głąby i ogryza je naokoło. Dojrzałą suszy się, zawiesiwszy głąby pod okapem domu, od południa. Zmielona jest przydatna na chleb, nieco słodkawy, bielszy od pszennego. Robią też z niej lemieszkę, jakby ciasto, zwane „mamatygą”, a we Włoszech „polentą‘‘. Udaje się nawet w Polsce środkowej. Jest dobrym pokarmem dla kur i innego ptactwa. Nasion potrzeba 50 do 75 gr.

dochodzenie należności poznań