Wszystko co powinieneś wiedzieć o frytkownicach

Frytkownica to urządzenie które służy do przygotowywania, smażenia różnych potraw w gorącym oleju, zaczynając od frytek aż po warzywa, owoce morza czy słodkości. Do jej wnętrza wlewamy olej, a jego ilość zależy od rodzaju posiadanej frytkownicy. Następnie przyrządzamy w nim frytki, aż do uzyskania odpowiedniego koloru, miękkości i smaku. Frytownica często zbudowana jest w formie miski z wnętrzem zapobiegającym przywieraniu smażonej potrawy.

2 najczęściej spotykane rodzaje frytownic dostępnych w sklepach

  • Frytkownice tradycyjne (olejowe) – najbardziej popularny rodzaj frytkownicy w sprzedaży i użytkowaniu. Pozwala przygotować wiele dań smażonych na głębokim tłuszczu. Ten model frytkownic przygotowuje potrawy bardzo szybko i sprawnie, jednak musimy pamiętać o sporej ilości oleju przy jego użytkowaniu. Podczas przygotowywania potraw wlewamy olej do podgrzewanej przez urządzenie misy i ustawiamy odpowiednią temperaturę. Następnie frytki lub inne produkty wkładamy do koszyka i zanurzamy w misie.
  • Frytkownice beztłuszczowe – różni się od swojej tłuszczowej siostry, tym że w przypadku obróbki termicznej wykorzystywane jest gorące powietrze. Potrzebujemy jedynie niewielką ilość oleju, dosłownie kilka łyżeczek by przygotować zdrowsze i lżejsze potrawy. Frytkownica beztłuszczowa zyskuje na coraz większej popularności w Polsce. Potrawy przygotowane w ten sposób różnią się konsystencją, są lżejsze oraz mogą być trochę mniej chrupiące. Dodatkowo czas przygotowania jest w tym przypadku dłuższy, czasem to ok. 30-40 minut w zależności od grubości frytek.

Wykaz dań usmażonych dzięki użyciu frytkownicy

  • Frytki z ziemniaków, batatów, warzyw.
  • Kurczak w panierce
  • Ryby
  • Owoce morza
  • Pączki
  • Sery w panierce
  • Faworki
  • Racuchy