Warzywa korzeniowe cz. 1

Brukiew. Z ogrodowych odmian miękkich i nie gorzkich są dobre: Ulepszona żółta (Perfection) i Jabłkowa żółta, płaska. Ziemi wymaga świeżo nawożonej, w miarę wilgotnej, ale rośnie i w lżejszych, zasilanych. Siejemy na rozsadniku, w końcu marca, sadzimy w maju, ale można i później, co 40 cm. w rzędy i na rzędzie Szczególnie jest przydatna do zapełnienia pustych miejsc po wypadłych burakach, kapuście i innych. Można ją sadzić jeszcze w końcu czerwca, byle przed posadzeniem przyciąć do połowy liście i korzeń. Podlana po zasadzeniu, przyjmuje się i do zimy duża wyrasta. Obsypać raz, lub nawet dwa razy. Opielać, a na jesieni wykopać, oczyścić z liści i w kopcu przechować. Nasienniki sadzi się po przezimowaniu, na wiosnę, co 60 — 70 cm. Dobra jarzyna po ugotowaniu i roztarciu, sama, lub z ziemniakami, czy marchwią, rozumie się omaszczona. Nasion trzeba 20 gr., a jeżeli idzie o zapełnienie ,,dziur” — 30 gr.

płaskowniki pa

Buraki (Buraczki), Ważne warzywo korzeniowe, dosyć powszechnie uprawiane. Z odmian zaleca się: Egipskie płaskie z wrębami, bardzo ciemno-czerwone, niekiedy gorzkawe. Okrągłe, bardzo ciemne, biało-czerwone, większe i słodsze, przydatne zwłaszcza na barszcz. Buraki udają się w różnych ziemiach, nawet i słabszych, również i w półcieniu, między drzewami, a siać je należy na ziemi przed rokiem, lub świeżo mierzwionej, w kwietniu, w rzędach co 40 — 50 cm., a na rzędzie co 15 — 20 cm., wtykając nasiona w ziemię palcem na parę cm. i ugniatając po siewie. Obsypać trzeba rośliny z 4 — 5 liśćmi raz, ale można i powtórnie, w kilkanaście dni później.

płaskowniki pa