Warzywa korzeniowe cz. 5

Można też siewki z paroma liśćmi rozsadzać co 5 — 6 cm., a prędko dadzą korzenie jadalne. Siana na jesieni na Wystygłym inspekcie i nakrywana oknami, dobra jest i w listopadzie, aż do mrozów. W gruncie udaje się przy pewnych warunkach, więc w ziemi żyznej, choćby nie głębokiej. Siejemy jak rzodkiew, przy odległości rządków  (na poprzek zagona) co 20 — 25 cm. W lecie trzeba obficie podlewać, żeby nie sparciała, z gruntu można mieć rzodkiewkę przydatną do jedzenia już w połowie maja. Trzeba tylko ziemię dobrze uprawną, nawieźć krótkim obornikiem, lub kompostem, skopać i ugrabić, a przed mrozami nakryć liśćmi, lub ściółką. W końcu lutego okrycie się zdejmie, ziemię pograbi i posieje rzodkiewkę; nasienie trzeba zahakować grabiami.

dochodzenie odszkodowań poznań

Chłodu ona się nie boi, a jeżeli ziemia jest pochylona nieco na południe, to w połowie maja będzie jadalna. Do tego nie są przydatne odmiany długie. W lecie siejemy co dwa, trzy tygodnie, po trochu i obficie podlewamy. Nasiona z roślin sianych w przyśpieszniku zbiera się wcześnie. Wybieramy co najlepsze rośliny już wyrosłe należycie, sadzimy co 50 cm. w żyznej ziemi i podlewamy. Gdy zawiążą się strąki i zaczną żółknąć (podsychać), wyrywa się całe rośliny i suszy, luźno rozłożywszy na płaskim dachu od południa, lub na strychu. Młócić w zimie, a nasiona rozłożyć na płachcie, żeby dobrze wyschły, bo inaczej łatwo pleśnieją. Nasion potrzeba 20 gr. do kilkakrotnego siewu. Kto rzodkiewkę lubi i dużo jej wysiewa, zużyje nasion nawet drugie tyle. Lodowa wymaga ziemi głębiej uprawnej.

dochodzenie odszkodowań poznań

To Cię zainteresuje:

– Autolaweta Rzeszów