Rośliny przemysłowe cz. 6
Rzepik ozimy.
W naszych warunkach klimatycznych zasługuje więcej na polecenie, aniżeli rzepak. Opiera się lepiej mrozom, jest mniej wrażliwy na wpływ nadmiernej wilgoci, udaje się na gruntach z płytszą warstwą rodzajną. W ogóle nadaje się dla gospodarstw, będących w gorszym stanie kultury i nie mających warunków, odpowiednich dla rzepaku.
Odmiany jego najbardziej znane są: Biwic, ziarno ma drobne, dojrzewa wcześniej i znosi, przy zupełnym braku śniegu, mróz 18-stopniowry. Inna odmiana Aweld jest pośrednią między rzepakiem a rzepikiem.
Rzepik ma łodygę, o wiele słabiej rozwiniętą, niż u rzepaku, cieńszą, niższą; ziarno jego jest drobniejsze, jaśniej zabarwione.
Uprawa roli musi być również staranna, jak pod rzepak, chociaż nie potrzebuje być tak głęboką i tak silnie nawożoną.
Sieje się go w końcu Sierpnia lub na początku Września; wcześniej siany, wybujałby za nadto i zimy by nie wytrzymał.
Późniejszy jego siew jest tym bardziej usprawiedliwiony, że jego period wegetacyjny o 3 do 4 tygodni bywa krótszym od rzepaku.