Rośliny przemysłowe cz. 6

Rzepik ozimy.

W naszych warunkach klimatycznych zasługuje więcej na polecenie, aniżeli rzepak. Opiera się lepiej mrozom, jest mniej wrażliwy na wpływ nadmiernej wilgoci, udaje się na gruntach z płytszą warstwą rodzajną. W ogóle nadaje się dla gospodarstw, będących w gorszym stanie kultury i nie mających warunków, odpowiednich dla rzepaku.

Odmiany jego najbardziej znane są: Biwic, ziarno ma drobne, dojrzewa wcześniej i znosi, przy zupełnym braku śniegu, mróz 18-stopniowry. Inna odmiana Aweld jest pośrednią między rzepakiem a rzepikiem.

Rzepik ma łodygę, o wiele słabiej rozwiniętą, niż u rzepaku, cieńszą, niższą; ziarno jego jest drobniejsze, jaśniej zabarwione.

Uprawa roli musi być również staranna, jak pod rzepak, chociaż nie potrzebuje być tak głęboką i tak silnie nawożoną.

Sieje się go w końcu Sierpnia lub na początku Września; wcześniej siany, wybujałby za nadto i zimy by nie wytrzymał.

Późniejszy jego siew jest tym bardziej usprawiedliwiony, że jego period wegetacyjny o 3 do 4 tygodni bywa krótszym od rzepaku.