Warzywa owocowe cz. 7

Lepiej jest wiązać rośliny do palików, do 80 cm. nad ziemią wysokich. Zamiast palików można dać drut lub cienkie żerdzie na słupkach na 50 cm. nad ziemią i do nich przywiązywać łęciny w miarę Wzrostu. Tak owoce będą dobrze wystawione na słońce i łatwiej dojrzewają. Sadzi się rośliny co 1 m., a w ziemi żyznej co 1,5 m.

Liście ponad owocami ocienionymi można zdejmować, ale wtedy dopiero, gdy owoce już się zabarwią; o ile je zdjąć wcześniej, owoce przestają rosnąć, a niekiedy nawet pękają.

Przyśpieszanie dojrzewania. Od pewnego czasu stosuje się sposoby przyśpieszania dojrzewania pomidorów. Najczęściej robią to tak, że już bielejące pomidory, a lepiej nieco różowe, zebrawszy, układają na słomie w inspekcie, nakrywają słomą i kładą okna. Podczas upału trzeba je trochę unosić, żeby się owoce nie zaparzyły. Po tygodniu owoce te zwykle zaczerwienią się i jako dojrzałe, mogą być użyte. Kto inspektu nie ma, ten może ułożyć białe już owoce na brzegach okapu, lub w ogóle blisko kuchni, a tam od ciepła też dojrzewają.