Warzywa owocowe cz. 2

Ogórki uprawiano od wieków, na różny sposób. Wczesne są odmiany mniejsze, np. Monastyrskie, zarazem łatwe do ukwaszenia. Z późniejszych, większych, mamy trzy odmiany polskie: Przybyszewskie, Topolskie, Warszawskie, Na chłody odporniejsze są Trockie i duże Litewskie. Wymagają ziemi pożywnej, ciepłej, ale i sporo wilgoci. Siejemy je na zeszłorocznym oborniku, zasilając kompostem obficie zagony, na których będą posiane. Mogą być i w piaskach, jeżeli porobi się rowki na 30 cm. głębokie, nasypie w nie kompostu, lub zwietizałego szlamu, lub torfu, napojonego gnojówką i doda popiołu drzewnego. Wymieszawszy to dobrze, nakrywa się ziemią. Pora siewu w środkowej Polsce 12 — 15 maja. Gdyby przy wschodzeniu zdarzył się przymrozek i przymarzłe trzeba posiać drugi (a czasem i trzeci) raz, ale nie później niż do 10 — 12 czerwca. Siane pod koniec czerwca mogą wydać tylko ogóreczki zwane korniszonami, przydatne na marynaty.

dachy lublin

Siejemy na zagonach szerokich na 1 m. przez środek, wzdłuż łub w poprzek, lub na ziemi płasko zgrabionej w rzędy co 1 m. W rzędach wtykamy płytko w ziemię po 2 ziarnka co 30 cm. lub po jednym ziarnku co 15 cm., zwłaszcza gdy nasienie jest kilkuletnie. O ile gdzie nie wzejdą, można młode roślinki, które zbyt gęsto wzeszły, przesadzać.

dachy lublin

To Cię zainteresuje:

– Zwyżki wynajem Lublin