Warzywa liściowe cz. 3

Warzywnicy sieją już w styczniu, w szklarni, lub na gorącym inspekcie, ale to jest uprawa wymagająca dużo mierzwy gorącej i umiejętności. Gdy rośliny mają po parę liści dobrze jest rozsadzić je na rozsadniku (około połowy kwietnia), co 6 cm, żeby się nie rozrosły. Sadzi się rozsadę, mocną, ze zdrowymi korzeniami, w ziemię namierzwioną już w jesieni, świeżo zoraną, lub wzruszoną broną sprężynową co drugą skibę lub pod sznur na ziemi sprężynówką urównanej, co 60 do 70 cm. rzędy i na rzędzie co 50 do 60 cm. Dobrze obciskać, sadzić pod wieczór i zaraz obficie podlać. Gdy wyrosną nowe 2 — 3 listki, obredlić raz i w 10 — 15 dni powtórnie. Późniejszą, siejemy na rozsadniku w końcu marca, a rozsada będzie dobra do sadzenia w maju. Gdyby główki we wrześniu zaczęły pękać, co bywa przy obfitych deszczach, trzeba każdą głowę po kolei, obiema rękami ująć i wykręcić tak, żeby wyraźnie zatrzeszczała. Przez to przerwie się trochę korzenie i mniej soków będzie dopływało do głowy. Nie zostawiać głąbów w ziemi po ścięciu głów, żeby nie rozmnażać kiły (guzy na korzeniach).

kruszywa warszawa

Użycie znane: na słodko, lub do kwaszenia. Obecnie jadają drobno pokrajaną, zmieszaną z innymi warzywami, 2 octem, cukrem, oliwą, jako „surówkę”, zalecaną przez lekarzy, zwłaszcza dla dzieci. Nasion na jedną rodzinę wystarczy 20 gr.

kruszywa warszawa