Warzywa liściowe cz. 2

O ile nawozu mamy mało, trzeba przynajmniej pod każdą roślinę położyć widłami, lub szpadlem trochę gnoju lub miałkiego kompostu, potem ziemię podważyć szpadlem i odwrócić, żeby nawóz nakryć i dopiero na niej sadzić mocną i zdrową rozsadę, po jednej roślinie. Róże wychodzące w lecie, żeby nie wystrzelały w kwiaty, cieniuje się od słońca, przyłamując i naginając na nie najbliższe liście, Jesienne (Helios, Salomon i inne), gdy już grożą przymrozki, wykopuje się ostrożnie, choćby jeszcze róż nie miały i powiązawszy liście łykiem (rafią), żeby mniej miejsca zabierały, dołuje się rzędami w widnej piwnicy, tak, żeby się zaledwie stykały. Ziemię, po zadołowaniu, zlewa się obficie wodą, raz, a potem o ile sucho, można skrapiać liście, co pewien czas. W piwnicy róże powiększają się, a nawet rośliny bez róż dołowane, wydają je stopniowo, tak, że zwykle te kalafiory trwają do Nowego Roku. Kalafiory okraszone, są smaczną i zdrową jarzyną. Można też z nich gotować zupę, dodawać do nich kaszy, używać do sałat (z ziemniakami, ogórkami kwaszonymi, pomidorami i śmietaną). Nasion trzeba 5 gr. letnich i 5 — 10 gr. zimowych.

okna energooszczędne kraków

Kapusta biała (głowiasta). Ważne warzywo i u nas po wsiach dość rozpowszechnione, choć często nieumiejętnie uprawiane. Z odmian licznych można polecić na wczesną czerwcówkę i nieco późniejszą warszawską, letnią i jesienną — Bruświcką, na zimową przechowywaną w główkach,—Amager z niskim głąbem, obie dobre do kwaszenia. Wczesną kapustę sieje się w marcu na przyśpieszniku.

okna energooszczędne kraków

To Cię zainteresuje:

– ogrodnik Łańcut
– wynajem zwyżki kraków