Uprawa warzyw cz. 9
Stosuje się to do roślin rocznych, jak sałata, szpinak, rzodkiewka i do dwuletnich, jak różne korzeniowe, cebula, kapusta. Tych wysadki przy kopaniu jesiennym, wybiera się starannie, najlepsze co do formy i innych cech, główek przy odejmowaniu liści nie uszkadza się i jak będzie dalej wskazane, przechowuje się do wiosny. Wtedy ]e wysadzamy (zwykle w początku kwietnia) w ziemi żyznej, dość luźno i gdy wyrosną nasienniki przywiązuje się do palików.
Trzeba nauczyć się z praktyki kiedy zbierać nasiona, np. sałaty, gdy się puszek ukaże itp.
wałek pa6
Jeżeli rośliny powschodzą za gęsto, jak tylko nieco podrosną, trzeba je przerwać. Ziemia pod nimi musi być do tego wilgotna, a jeżeli nie jest wilgotna trzeba ją dobrze podlać na kilkanaście godzin wcześniej. Rośliny podważa się głęboko ręką, pozostawiając tylko niektóre pojedynczo, w odpowiednich odległościach, które pozostaną do zbioru. Niektóre wyrwane, jak sałata, buraki i t. p. można posadzić w innym miejscu, o ile są dość silne i dobrze zakorzenione. Jeżeli są jeszcze małe, można je posadzić po kilka w dobrej ziemi, a gdy podrosną wysadzić pojedynczo na miejsca do tego przeznaczone.
Kapusty, kalafiory, kalarepę, brukiew, cebulę wysadzamy z przyśpiesznika, lub rozsadnika na miejsca w rzędy, lub pod skibę (kapuściane), lub też na zagonach. Rozsadę należy wpierw zlać wodą i potem wyrywać garściami z ziemi pulchnej, a podważać łopatką w ściślejszej. Bierze się rozsadę z ziemią na korzonkach i umieszcza zaraz w koszyku.
wałek pa6