Uprawa warzyw cz. 1
Jedne z nich, jak korzeniowe i strączkowe potrzebują ziemi suchszej, inne, jak kapusta, ogórki, sałaty, selery, udają się tylko w ziemi dostatecznie wilgotnej. Odpowiednio do tego trzeba je rozmieszczać. Jeżeli mamy kawałek ziemi blisko domu, pochylony (byle nie na północ), to naczęści górnej pomieścimy warzywa korzeniowe: cebulę, groch, fasolę, a na dolnej: kapusty, ogórki, rośliny liściowe i t. p. Gdy tego nie ma, trzeba zawsze blisko domu przeznaczyć kawałek ziemi suchszej pod korzeniowe i inne, a np. przyłęcze (na granicy łąki i pola) zająć pod kapusty, ogórki i inne, wymagające wilgoci.
trening osobisty poznań
Nie należy tych samych roślin uprawiać nawet dwa lata z rzędu, a tym bardziej dłużej na jednym miejscu. Wyczerpią one pokarmy dla nich potrzebne, a nadto zakażą do pewnego stopnia swymi wydalinami ziemię. Dlatego po nich powinny przyjść rośliny inne w reku następnym, zwłaszcza takie, które korzeniami sięgają głębiej, bo w głębszej warstwie ziemi znajdą pokarmy, niezużyte przez rośliny, w poprzednim roku tam uprawiane. Więc w roku 1-szym (na oborniku zwłaszcza) sadzimy: rośliny kapuściane, sałaty, pomidory, siejemy: buraki, kukurydzę, szpinak, rzodkiewkę, dynię.
trening osobisty poznań