Przyprawy cz. 5

Szczypiorek jest dodatkiem do twarogu, także do mieszanych sałat, a w braku cebuli i do mięsa nawet.

Koper. Raz posiany rzutem z rzadka na zagonie z innymi roślinami, sam się już corocznie tam wysiewa. Siać można w marcu, a potem po trochu przez lato, a będzie długo przydatny na zielono. Gdy wyrośnie, zanim wyda nasiona, zieloną nać jego suszy się do użytku zimowego. Nasiona łatwo wydaje; tych używa się na domieszkę do chleba, do gomółek i t. p. Nasion potrzeba szczyptę, do 5 gr. Selery. Można zalecić Praskie i Śląskie do zup, a Delikatne, Alabastrowe do sałat. Siać trzeba w marcu w przyspieszniku, sadzić gdy podrosną w ziemi żyznej i wilgotnej (nie mokrej), rzędy co 50 cm., w rzędzie co 25 cm. Można nimi obsadzać brzegi zagonów z ogórkami. Używamy ich do zup, ale mogą też służyć jako potrawa, lub sałata z octem i oliwą pokrajane w plasterki po ugotowaniu. Nasion trzeba szczyptę. Zdrowe selery, przechowane w piwnicy, wysadzone na wiosnę co 50 cm., mogą wydać nasienie.