Przyprawy cz. 3

Na wiosnę, gdy się ociepli, trzeba okienka otwierać na przestrzał. Po mokrych latach dużo się jednak psuje; trzeba często przeglądać i do użytku wybierać, co pilniejsze. Trochę przechowanych zdrowych cebul, w początku kwietnia wysadza się co 25 cm., na nasiona.

Niektórzy sieją cebulę w listopadzie tak, żeby nie wzeszła przed zimą. Jeżeli się uda, taka będzie wcześnie gotowa do użytku. Cebula jest znaną przyprawą do śledzi, dodatkiem do sałat, po usmażeniu — do ziemniaków, klusek, mięsa, dodają też ją do korniszonów itd.

Cebula siedmiolatka. Jest to roślina wydająca po kilka cebul w gromadzie, o smaku ostrym, wytrzymująca zimę w gruncie (lepiej obsypać ziemię liśćmi między roślinami). Trwa na miejscu lat 5 lub więcej. Ziemi wymaga żyznej, zasilania na wiosnę kompostem, lub rozcieńczoną gnojówką. Mnoży się ją, odejmując pojedyncze cebule z korzeniami i sadząc je co 30 cm. wczesną wiosną. Nasion potrzeba 10 gr, lub nieco więcej.