Przyprawy cz. 2

Można cebulę siać wprost w grunt, który musi być żyzny (ziemia cebulowa), i zasilany przegniłym obornikiem Mb kompostem, z dodaniem obficie popiołu. Siejemy w marcu w rowki, co 10 — 15 cm., mieszając nasienie 2 10 częściami piasku i za gęsto wzeszłe przerywamy. Jeżeli lato jest ciepłe, wyrasta dobrze (jednak pewna część „w bąki”), ale nie tak często jak sadzona.

Do sadzenia siejemy w przyśpieszniku w marcu, wysadzamy w maju, w ziemię wolną od chwastów i nie ocienioną, w rządki, co 15 cm., a na rządku, co 10 cm. Opielmy, jak tylko się nowe chwasty ukażą i czynimy to często, bo cebula nie znosi zacienienia. Gdy bąki pożółkną do połowy, wyrywamy cebulę i rozkładamy w dzień na zagonie, na noc zgarniając ją na gromadę przez środek zagona. Kiedy bąki uschną, odcinamy je, a cebule rozkładamy niedużą warstwą na strychu domu. Tam ma ciepło od spodu z mieszkania opalonego. Na mróz przykrywa się ją słomą, im większy, tym grubiej.

To Cię zainteresuje:

– czosnek jary