Przyprawy cz. 1
Niektóre przyprawy, spożywane nawet jako warzywo (cebula), są właściwie dodatkiem do potraw dla smaku i pobudzenia trawienia. Podamy wskazania, jak uprawiać najważniejsze z nich.
Cebula. Znana powszechnie i od dawna używana. Z odmian polecamy Żytawską, płaską, jasno-żółtą, dobrze zimującą i dużą, słodkawą, jeszcze lepszą, jasną Wolską. Uprawia się je różnymi sposobami. Więc najwcześniej Jest przydatna do użytku Dymka. W końcu maja sieje się dość gęsto nasienie cebuli rzutem, na zagonie, a wtedy, mając mało miejsca, wyrosną tylko nieduże cebulki, które, gdy ich liście (bąki) podsychać zaczną, wyrywa się, suszy na strychu, oczyszcza z liści i wsypawszy do worka, zawiesza się pod okapem, lub blisko komina, na kilka miesięcy. Przechowane przez zimę, w końcu marca sadzimy w grunt, co 10 — 12 cm., gdzie prędko rosną (nie wychodząc do kwiatu) i są przydatne do użytku już w początkach czerwca.